28 października 2015

Jabłkowe serduszka

Oj jak ja lubię domowe wafle, aż już  w ogóle te z dodatkiem owoców, pyszności. Za namową córki w mojej kuchni zawitały jabłkowe serduszka. Zniknęły równie szybko jak się pojawiły.

Składniki:
1 szklanka kefiru lub maślanki
1/4 szklanki mleka, u mnie sojowe
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju roślinnego
1 duże lub 2 średnie słodkie jabłka starte na dużych oczkach tarki

Jeśli ktoś lubi może dodać drobnego cukru, ja jednak nie dodałam

Żółtko i pozostałe płynne składniki,oprócz białka zmieszać razem.Białko ubić.Sypkie składniki zmieszać razem i dodać do miski z płynnymi składnikami. Dokładnie zamieszać, pod koniec dodać starte jabłka i ubitą pianę z białek.
 No i ciasto gotowe, teraz można przystąpić do pieczenia wafli w wafelnicy/gofrownicy.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz