Bataty, znane powszechnie głównie jako słodkie ziemniaki, to dla mnie ulubiona alternatywa dla dania z tradycyjnego ziemniaczka. Każdemu kto chciałby wprowadzić odrobinę urozmaicenia i ma ochotę na małą odmianę w kwestii smaku, polecam podanie dania z batatów. Smak tej byliny jest iście zaskakujący, dla mnie jest jakby połączeniem świeżej młodej marchewki z ziemniakiem zwykłym. Zdecydowanie przebija się ich charakterystyczny słodki posmak.
Bataty z wierzchu mają brązowo - różową skórkę, a w środku wyrazisty pomarańczowy kolor. Z ich przygotowaniem nie ma żadnej specjalnej filozofii, traktuje się je po prostu jak zwyczajnego ziemniaka, choć moim zdaniem pieką i gotują się one znacznie szybciej. Pomysłów na dania z batatów jest całe mnóstwo, można je smażyć,piec gotować, dodawać do ciast, serwować jako samodzielnie dania, czy też jako dodatki. U mnie najczęściej goszczą w formie pieczonej, jako puree czy też frytki. Moim ulubionym dodatkiem jest tradycyjnie czosnek - ukochany i doceniany w moim domu :)
Składniki:
1 duży batat
ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku suszonego
sól
pieprz
pietruszka świeża lub łyżeczka suszonej
łyżka oleju
Piekarnik nagrzewam na 180 stopni. Batata obieram (można je również piec ze skórką,według mnie są wtedy jeszcze smaczniejsze.Ja jednak tym razem obieram, bo moje dziecko woli je w takiej formie), myje i kroję jak na grubsze frytki. W misce łączę przyprawy z olejem. Do powstałej marynaty wrzucam pociętego batata i mieszam, tak żeby dokładnie pokrył się przyprawami. Gotowy słodki ziemniak wykładam na naczynie żaroodporne, bądź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 35 minut, do momentu kiedy batat zarumieni się i zmięknie. Czas pieczenia zależy od grubości na jaką został pokrojony batat. Najlepiej jest sprawdzać ostrożnie widelcem, czy jest już wystarczająco miękki.
Z jednego dużego batata wychodzi porcja dla dwóch osób.
Smacznego !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz