21 października 2015

Zupa ogórkowa

Przyszedł czas na zupkę ogórkową. Jesienną porą przyjemnie jest zjeść lekką zupkę, która rozgrzeje i wzmocni nasz organizm. Jesień i zima to pory roku, które najbardziej kojarzą mi się z kiszonymi ogórkami i kapustą. W tym okresie w mojej kuchni kiszonki zyskują na popularności, serwuję je częściej niż zwykle. Wszystko to za sprawą mojego przekonania, że doskonale uodparniają one nas przed niekorzystnymi wpływami jesiennej i zimowej pogody. Jednakże, żeby nie było, że moje domysły nie są słuszne, wyjaśnię dlaczego tak bardzo cenię sobie kiszone ogórki i kapustę :)


Kiszone ogórki i kapusta są doskonałym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje podczas fermentacji naszych kiszonek. Dzięki temu można określić je mianem naturalnego probiotyku. Kwas mlekowy oczyszcza nasz organizm regulując florę bakteryjną w jelitach, wspomaga nasze trawienie, proces wchłaniania produktów przemiany materii - metabolizm (w procesie tym biorą udział witaminy, minerały, składniki bioaktywne dostarczane w jedzeniu, enzymy i hormony), zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki dostarczają nam dużo witamin z grupy B  ( to dzięki o wcześniej wspomnianym kwasie mlekowym,który bierze udział w syntetyzowaniu vit K i niektórych vit grupy B,np. B1,B2,B3) wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie, zapobiegają zaparciom. Zwiększają także przyswajalność żelaza, chroniąc w ten sposób organizm przed anemią. Jednakże wbrew ogólnemu przekonaniu nie zawierają one większej ilości vit C niż świeże warzywa i owoce.

No troszkę się rozpisałam o tych ogóreczkach i kapuście, ale tak to ze mną bywa :) Lubię poszerzać swoją wiedzę o produktach, znacznie ułatwia mi to moje gotowanie. Dzięki nabytej wiedzy o produktach możemy tworzyć posiłki nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Możemy sprawić, że nasze jedzenie będzie lekiem i  przynosić ulgę przy różnych dolegliwościach.






Składniki :
3 marchewki
pól pora
1 cebula
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
500 g ogórków kiszonych
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
masło klarowane do smażenia
sól
pieprz
koperek
suszone warzywa (przyprawa)

Kaszę opłukać. Czosnek przecisnąć przez praskę i odłożyć. Cebulę drobno posiekać i w garnku przygotowanym na zupę podsmażyć na małym ogniu. W tym czasie zetrzeć marchewkę na dużych oczkach.Por posiekać. Kiedy cebula się zarumieni dodać marchew i por, podsmażać dalej, pilnując żeby nie przypalić. Ziemniaki pokroić w małą kostkę i dodać do podsmażanych warzyw. Wszystko razem podsmażać do momentu kiedy ziemniaki lekko się zarumienią, następnie zalać 2 litrami gorącej, przegotowanej wody.Dodać ziele angielskie, liść laurowy i suszone warzywa,czosnek. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dorzucić starte ogórki kiszone razem z sokiem i gotować jeszcze 10 min. Gotową zupę przyprawić solą, pieprzem i koperkiem , zostawić pod przykryciem na godzinę,żeby przeszła przyprawami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz