Kiszone ogórki i kapusta są doskonałym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje podczas fermentacji naszych kiszonek. Dzięki temu można określić je mianem naturalnego probiotyku. Kwas mlekowy oczyszcza nasz organizm regulując florę bakteryjną w jelitach, wspomaga nasze trawienie, proces wchłaniania produktów przemiany materii - metabolizm (w procesie tym biorą udział witaminy, minerały, składniki bioaktywne dostarczane w jedzeniu, enzymy i hormony), zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki dostarczają nam dużo witamin z grupy B ( to dzięki o wcześniej wspomnianym kwasie mlekowym,który bierze udział w syntetyzowaniu vit K i niektórych vit grupy B,np. B1,B2,B3) wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie, zapobiegają zaparciom. Zwiększają także przyswajalność żelaza, chroniąc w ten sposób organizm przed anemią. Jednakże wbrew ogólnemu przekonaniu nie zawierają one większej ilości vit C niż świeże warzywa i owoce.
No troszkę się rozpisałam o tych ogóreczkach i kapuście, ale tak to ze mną bywa :) Lubię poszerzać swoją wiedzę o produktach, znacznie ułatwia mi to moje gotowanie. Dzięki nabytej wiedzy o produktach możemy tworzyć posiłki nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Możemy sprawić, że nasze jedzenie będzie lekiem i przynosić ulgę przy różnych dolegliwościach.
Składniki :
3 marchewki
pól pora
1 cebula
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
500 g ogórków kiszonych
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
masło klarowane do smażenia
sól
pieprz
koperek
suszone warzywa (przyprawa)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz