27 października 2015

Zupa z ciecierzycy

Dla tych, którzy jeszcze nie jedli takiej zupy, to powiem, że w smaku bardzo przypomina ona zupę grochową z suszonego grochu. Jest równie pożywna i smaczna.


Składniki:
opakowanie łuskanej ciecierzycy
4 średnie marchewki
3 ziemniaki 
2 cebule (ja dałam żółtą i czerwoną)
ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 łyżeczki majeranku
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
pół łyżeczki słodkiej papryki
pietruszka świeża lub suszona
pół łyżeczki curry i imbiru 
łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
łyżka oleju roślinnego

Ciecierzycę dzień wcześniej  w misce zamoczyć w wodzie i zostawić na noc. 
Cebulę obrać i pokroić drobno, podsmażyć w garnku. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić dowolnie, dodać do garna z zarumienioną cebulą. Kiedy warzywa zaczną już nam przywierać lekko do dna garnka dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i ciecierzycę (opłukaną z wody, w której się moczyła). Wszystko mieszamy i zalewamy gorącą wodą,około 2 litrów. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez jakieś 20 minut. Co jakiś czas mieszamy zupę. Po tym czasie zdejmujemy zupę z ognia, przyprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami, mieszamy i odstawiamy na jakiś czas (pod przykryciem), żeby  zupa przeszła smakiem przypraw.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz