Dawno już nie jadłam mango, a jeśli już jadłam to bez specjalnego przyrządzania, po prostu na surowo. Dzisiaj naszło mnie na zrobienie musu z tego przepysznego owocu.
Składniki:
1 mango
3 łyżeczki pektyny, jak ktoś woli żelatyny
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego,czy greckiego, sojowego albo można też użyć serek mascarpone
śmietana kremówka lub sojowa do ubijania
Mango umyć przekroić i wydobyć z niego miąższ, do miseczki z gotowym miąższem dodać miód i jogurt, zmiksować na gładką masę. Pektynę/żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i letnią dodać do musu.Zamieszać, przelać do ozdobnego szkła i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kiedy mus nam zgęstnieje możemy podawać z dodatkiem uprzednio ubitej śmietany.
Mango umyć przekroić i wydobyć z niego miąższ, do miseczki z gotowym miąższem dodać miód i jogurt, zmiksować na gładką masę. Pektynę/żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i letnią dodać do musu.Zamieszać, przelać do ozdobnego szkła i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kiedy mus nam zgęstnieje możemy podawać z dodatkiem uprzednio ubitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz