28 października 2015

Mus mango




Dawno już nie jadłam mango, a jeśli już jadłam to bez specjalnego przyrządzania, po prostu na surowo. Dzisiaj naszło mnie na zrobienie musu z tego przepysznego owocu. 

Składniki:
1 mango
3 łyżeczki pektyny, jak ktoś woli żelatyny
1 łyżka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego,czy greckiego, sojowego albo można też użyć serek mascarpone 
śmietana kremówka lub sojowa do ubijania 

 Mango umyć przekroić i wydobyć z niego miąższ, do miseczki z gotowym miąższem dodać miód i jogurt, zmiksować na gładką masę. Pektynę/żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i letnią dodać do musu.Zamieszać, przelać do ozdobnego szkła i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kiedy mus nam zgęstnieje możemy podawać z dodatkiem  uprzednio ubitej śmietany. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz