Pewnie każdy z Was zna smak słodkich kuleczek ,,Rafaello,,. Ja bardzo za nimi przepadam i jak tylko mam okazję skosztować to tracę zdrowy rozsądek i zajadam się nimi bez opamiętania. Niestety takie łakocie są bardzo kaloryczne, no i wiadomo, że do najzdrowszych nie należą. Proponuję domową wersję słodkich kuleczek, znacznie zdrowszych i mniej kalorycznych, a do tego są bardzo pyszne.
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka oleju kokosowego
około 20 szt migdałów
1 łyżka miodu
1 łyżka wiórek kokosowych
1 szklanka mleka kokosowego,sojowego lub migdałowego
Do obtoczenia kuleczek:
wiórki kokosowe
ulubione posypki
starta gorzka czekolada
Migdały zalać gorącą wodą i odstawić na 20 min, po tym czasie obrać ze skórki.
Kaszę opłukać, mleko wlać do garnuszka,dodać kaszę i olej kokosowy. Zagotować i zmniejszyć ogień na minimalny, gotować jeszcze pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Gotową kaszę odstawić, dodać miód, dokładnie zamieszać i zostawić pod przykryciem na około 10 min.
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, dodać je do kaszy i zamieszać.
Z gotowej masy jaglanej formować kuleczki niedużej wielkości, w każdej kuleczce obtoczyć jeden migdał przygotowany wcześniej. Dla ułatwienia formowania kulek dobrze jest zmoczyć dłonie w wodzie.Kuleczki obtaczać w ulubionych posypkach.
Oblepianie kuleczek to najfajniejszy etap całego tworzenia. W tym zadaniu pomogła mi moja córeczka,jest w tym najlepsza.
Nie dość,że było smacznie, to jeszcze miło i wesoło. Uwielbiam wspólne gotowanie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz