17 października 2015

Słodka marchewka

Pyszna słodka marchewka ugotowana na parze z dodatkiem masła i pietruszki. Doskonały dodatek do wielu dań, a nawet jako samodzielne danie, wszystko zależy od waszej wyobraźni. 
Marchewkę ugotowałam na parze, nie mam do tego żadnych specjalnych garnków i urządzeń. Za to mam zwykłe stalowe sitko, które dopasowałam do jednego z moich garnków i ułożyłam na jego wierzchu, następnie zakryłam pokrywką i parownik gotowy :) Marchewka była przepyszna.

Składniki:
3 duże marchewki
łyżka masła
sól
pieprz
pietruszka

Marchew obrać umyć i skroić obieraczką do warzyw w cienkie plastry. Gotować na parze około 8 min, oczywiście od momentu zagotowania się wody :)
W misce przygotować przyprawy, po dwie szczypty i łyżkę posiekanej pietruszki oraz masło. Ugotowana,gorącą marchew przełożyć do miski z gotowymi przyprawami i delikatnie zamieszać, tak żeby cała marchew obtoczyła się w przyprawach. Marchewka smakuje równie dobrze na ciepło, jak  i na zimno :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz