13 października 2015

Kapuśniaczek




 Składniki:
0,5 kg kapusty kwaszonej, kiszonej
100 g kaszy jęczmiennej
3 marchewki
2 duże ziemniaki
pół pora
1,5 cebuli
1 ząbek czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
ziele angielskie 4 ziarenka
2 listki liścia laurowego
majeranek
sól
pieprz
łyżeczka suszonej włoszczyzny




Marchew i ziemniaki, umyć pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem. W tym czasie kaszę dokładnie opłukać, przebrać uszkodzone ziarenka, jeśli jest taka potrzeba i również dodać do garnka. Cebulę i por drobno posiekać i zarumienić na patelni, gotowe dodać do garnka z warzywami i kaszą. Dokładnie zamieszać, dorzucić przecier pomidorowy i suszoną włoszczyznę. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać pokrojoną kapustę razem z sokiem z niej. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez jakieś 15- 20 min od momentu dodania kapusty, co jakiś czas mieszając.Na koniec do zupy wycisnąć ząbek czosnku i przyprawić zupę.Gotową zupę odstawić na około 20 minut pod przykryciem.




Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz