4 października 2015

Krupnik inaczej

Bardzo lubimy jeść zupki, szczególnie w okresie jesiennym, przyjemnie rozgrzewają i są lekkostrawne. Dzisiaj ugotowałam krupnik, ale trochę inaczej niż robiła go moja mama. Zawsze mówiłam, że choćbym nie wiem jak się starała to i tak nigdy nie zrobię tak pysznej zupki jak Ona.
Mój krupnik jest bez mięsa i bardzo szybko się go przygotowuje.



Składniki:
5 dużych marchewek
pół selera
korzeń pietruszki
3 małe ziemniaki
pół pora
cebula
ząbek czosnku
pół szklanki kaszy jęczmiennej
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
sól
vegeta naturalna
sos sojowy
olej roślinny do smażenia cebuli i pora

Marchew,seler,pietruszkę umyć, pokroić dowolnie. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie.Gotować na małym ogniu. W między czasie kaszę opłukać zimną wodą i przebrać, dodać do gotujących się warzyw. Cebulę i por drobno posiekać i podsmażyć, dodać do garnka. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy.Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do zupy.Gotować jeszcze ok.25 min, zdjąć z gazu, przyprawić.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz