16 września 2015

Zupa fasolowa


W deszczowe jesienne dni polecam zupkę fasolową gotowaną na warzywnym wywarze. Takie danie szybciutko nas rozgrzeje, nasyci i poprawi nam nastrój.

 
Składniki 
opakowanie suszonej fasoli ,,Jaś,,
4 marchewki
1 por
1/2 selera
pół cebuli
ząbek czosnku
korzeń pietruszki
3 ziemniaki
łyżeczka przecieru pomidorowego
sól
pieprz ( ja dodaje ziarnisty, 3-4 sztuki )
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
świeży koperek




Fasole dzień wcześniej opłukać i namoczyć w wodzie, następnego dnia przelać fasole do garnka razem z wodą, w której była namaczana. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pierzu i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
Marchew,seler i korzeń pietruszki obrać , umyć i pokroić dowolnie.Por umyć i pokroić również dowolnie. Cebule i ząbek czosnku opalić na patelni bez tłuszczu.
W połowie gotowania fasoli (mniej więcej po 40 min gotowania) dorzucić do garnka przygotowane warzywa.
Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do gotującej się zupy.
Dodać przecier pomidorowy.
Całość gotować do momentu, kiedy fasola będzie miękka. Na koniec dodać przyprawy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz