22 września 2015

Karkówka w musztardzie




Składniki :
1-1,5 kg karkówki
2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
2 płaskie łyżki musztardy ostrej 
6 suszonych śliwek
cebula
ząbek czosnku
tymianek
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
sól


Mięso oczyścić z żył , przerostów , błon .Umyć i osuszyć . Pokroić na steki.
Przygotować marynatę mieszając  przyprawy z  musztardami. Natrzeć dokładnie karkówkę. Dodać pokrojoną w piórka cebule i pokrojone suszone śliwki. Odstawić do lodówki. Ja wstawiam na noc .
Przygotowaną karkówkę ułożyć w dowolnej formie lub naczyniu żaroodpornym, zakryć z wierzchu folią i piec 1,5 godziny w 190 stopniach w nagrzanym  wcześniej piekarniku.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz