Dzisiaj zakupiłam kalafior fioletowy. Ma przepiękny wyrazisty kolor fioletowy, wrzosowy czy też lawendowy, trudno mi nawet określić tą wprawiającą w radosny nastrój barwę. Oczywiście kierowała mną ciekawość, czy jego smak różni się od jasnego kalafiora, który to kupuję najczęściej.
Zrobiłam z niego moje ulubione Purre z pieczonego kalafiora. Okazało się, że wbrew moim obawom warzywo nie straciło swojej barwy podczas pieczenia, a jego smak jest wyraźniejszy, niż smak jasnego kalafiora.Pozytywnie mnie zaskoczył ten fioletowy kalafiorek i jak tylko będę miała okazję go zakupić to na pewno skorzystam. Ta odmiana występuje zazwyczaj późną jesienią i w sklepach w mojej okolicy pojawia się sezonowo.Poszperałam trochę w internecie o tym ciągle zaskakującym mnie warzywie.
Kalafior
Odmiana kapusty warzywnej,roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.
Warzywo to bogate jest w witaminę C, prowitaminę A,witaminę K, witaminy z grupy B, zawiera znaczne ilości magnezu, wapnia, fosforu oraz żelaza i potasu. W kalafiorze znajdziemy także kwas pantotenowy oraz inne wartościowe dla naszego organizmu związki.
Wartość odżywcza
Kalafiory posiadają wyjątkowe właściwości bakteriobójcze m.in. zwalczają bakterie Helicobacter pylori, dzięki czemu ich spożywanie chroni nas przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty w kalafiorach sulforafan zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych oraz pomaga zwalczać istniejące już komórki nowotworowe, a także chroni przed przerzutami do innych narządów.
5 korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia kalafiora
Informacje pochodzące z http://www.pepsieliot.com/5-zaskakujacych-korzysci-z-kalafiora/
1. Na poziomie fitochemicznym kalafior ma właściwości zwalczania raka
Zawiera bowiem duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), czyli dwóch związków fitochemicznych o właściwościach potwierdzonych w walce z rakiem.
Sulfurofan jest związkiem siarki, który, według badań opublikowanych w Karcynogenezie w grudniu 2008, potrafi wyhamować szybkość powstawania chemicznie indukowanych guzów sutka u zwierząt.
Natomiast I3C również zapobiega rakowi poprzez zwiększenie produkcji w organizmie enzymów wypłukujących czynniki i toksyny rakotwórcze, zanim uszkodzą one komórki organizmu. I3C obok właściwości anty-nowotworowych, ma również udowodnione właściwości przeciwzapalne, wspierające leczenie bolesnych stanów, takich jak zapalenie stawów, zwichnięcia i bóle menstruacyjne.
2 Jedzenie kalafiora wzmacnia nerki i układ krążenia
Badania opublikowane w American Journal of Hypertension w lutym 2012 odkryły, że sulforafan może również normalizować funkcję nerek oraz znacząco obniżyć ciśnienie krwi.
Badacze przypisują te korzyści zdolnościom sulfurafanu do poprawy metylacji DNA potrzebnnej do utrzymania ekspresji genu i prawidłowej funkcji komórek. Z uwagi na potężny zakres tego świadczenia, jedzenie większej ilości pokarmów bogatych w sulforafan, takich jak kalafior, może powodować wiele innych korzyści zdrowotnych, jeszcze nie sprawdzonych przez naukę.
3. Kalafior daje nam wsparcie trawienne
Jedna szklanka gotowanego kalafiora zawiera 12% (RDA) naszego dziennego zalecanego spożycia błonnika, sprzątającego nasz system trawienny z nagromadzonych odpadów. Kalafior jest również bogaty w naturalny związek glucorafanin, który wydaje się znajdować wyłącznie w brokułach i właśnie w kalafiorze.
Glucoraphanin faktycznie jest prekursorem wymienionego sulforafanu, ale także zawiera liczne korzyści trawienne. W rzeczywistości badania Cancer Prevention w 2009 wykazały, że glukorafanin działa ochronnie na błony śluzowe żołądka i jest szczególnie skuteczny w chronieniu nas przed destrukcyjną bakterią Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko wrzodów żołądka i raka.
4. Kalafior jest bardzo dobrym źródłem witaminy C
Jedna szklanka gotowanego kalafiora zawiera prawie 100% RDA naszego ulubionego składnika odżywczego, czyli witaminy C. Według Światowego rankingu najzdrowszych pokarmów w kalafiorze jest więcej witaminy C niż w odpowiedniej dawce wagowej większości innych owoców i warzyw, w tym niektórych zielonych warzyw liściastych.
To czym jest przeciwutleniacz witamina C nie muszę chyba nikomu przypominać, zaznaczę tylko, że jest to doskonały wyłapywacz wolnych rodników tlenowych, pomaga w produkcji kolagenu i niektórych szalenie ważnych neuroprzekaźników. Bez witaminy C się dosłownie rozpadamy.
5. Kalafior pobudza nasz mózg za sprawą choliny
Zarówno brokuł jak i kalafior są fantastycznym naturalnym źródłem witaminy B choliny. Cholina jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, bardzo ważnego dla pracy funkcji poznawczych, zwłaszcza u płodów. Im większe jest spożycie choliny tym sytuacja jest lepsza.
Na przykład badanie opublikowane w 2010 wykazało że płód cierpiący z powodu niedoboru choliny doświadczył mniejszego wzrostu naczyń krwionośnych w mózgu. Z kolei inne badanie opublikowane w Journal of the American College of Nutrition wykazało, że matki szczurów karmionych suplementami choliny w ich okresie płodowym, szczeniły się, a ich potomstwo korzystało z rozszerzenia pamięci przez całe późniejsze życie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz