Żeberka pieczone dla mojego mięsożercy
Składniki:
ok. 2 kg żeberek
1- 1/5 cebuli (ja dałam 1 cebule zwyczajna i pół cebuli czerwonej)
2 ząbki czosnku
4 śliwki suszone
2 suszone morele
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy
100 ml sosu sojowego
50 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczka papryki słodkiej
sól
pieprz
Ja zabrałam się do przygotowywania obiadu dzień wcześniej,wieczorem przygotowałam żeberka,wstawiłam na noc do lodówki, a rano zabrałam się za ich pieczenie.
Żeberka pociąć na dowolne kawałki, natrzeć solą i pieprzem,odstawić.
Cebule i czosnek drobno pokroić,wsypać do miseczki i połączyć z pozostałymi składnikami.Powstałym maceratem natrzeć żeberka i odstawić do lodówki,najlepiej na noc.
Żeberka ułożyć w formie do pieczenia,razem z całym maceratem.Formę zakryć folią aluminiową,matową stroną do góry.Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 3 godziny.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz