Ciasto marchewkowe to moje jedyne ciasto, które zawsze mi się udaje :) Bardzo lubię zapach, który unosi się po całym domu, kiedy piecze się to przepyszne ciasto. Aromaty podczas pieczenia to nie jedyny powód ,który przekonuje mnie do tego ciasta, jest ono doskonałym deserem dla dzieci i nie tylko :) Poprzez dodanie do niego mąki z ciecierzycy (mąka z ciecierzycy ,,besan,, jest bardzo odżywcza, zawiera duże ilości białka i kwasu foliowego, po za tym jest bezglutenowa i bogata w błonnik) ciasto jest bardziej odżywcze .
Składniki:
2/3 szklanki mąki ( ja używam mąki z ciecierzycy)
niepełne pół szklanki drobnego cukru brązowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oleju z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek (można wcześniej namoczyć w gorącej wodzie,odsączyć)
1/2 szklanki posiekanych,odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę , cukier, sól, proszek , przyprawy. Przesiać.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą, dodać marchewkę, orzechy, rodzynki i ananasy, delikatnie wymieszać wszystko łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz