Kasza gryczana
Nie zalicza się do zbóż (jak np. kasza jęczmienna czy manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach są owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy od białej do różowej.
Kasza gryczana jest pełna błonnika, soli mineralnych oraz bardzo wartościowych witamin.
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.
Sama gryka jako roślina jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym jako dobre źródło rutyny rozszerzającej naczynia krwionośne, kwercetyny i kwasów organicznych. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków (w tym również hemoroidów), nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego. Natomiast w ziarnach, poza białkami, są głównie węglowodany i nieco tłuszczu. Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (bardzo korzystnie działające na nasz układ nerwowy) oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.
W sklepach można kupić kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną) i paloną (prażoną), jak je rozpoznać?
Kasza palona jest po prostu ciemniejsza. Prażona jest mniej wartościowa, ponieważ w procesie podgrzewania ginie część witamin, ale ma bardziej wyrazisty smak.
Wyróżniamy też kaszę grubą i łamaną. Jak rozpoznać te rodzaje ?
Gruba kasza prażona jest brązowa, od jasnego do ciemnego odcienia, z kolei łamana jest brązowo-biała.
Kasza niepalona zachowuje odcień zielonkawy.
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w
przeciwieństwie do innych kasz.
Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać
osoby
będące na diecie bezglutenowej.
Ponad to kasza jest bogatym źródłem błonnika,
dlatego jest cennym dodatkiem podczas diet
wspomagających odchudzanie i oczyszczanie
organizmu.
Jak gotować kaszę gryczaną:
Na 1 szklankę kaszy potrzebujemy 2 szklanki wody.
Kaszę przesypujemy do sitka, przebieramy z zanieczyszczeń i mocno spalonych,bądź uszkodzonych i poczerniałych ziarenek.Płuczemy pod bieżącą zimną wodą, do momentu, aż woda ściekająca z kaszy będzie czysta. Czasami wymaga to cierpliwości :)
W garnku zagotowujemy wodę, zachowując podane wyżej proporcje.
Można dodać łyżeczkę oleju do wody,żeby się nie sklejała, ja jednak gotuję bez tego dodatku. Lubię po ugotowaniu dodać łyżeczkę masła i zamieszać.
Do gotującej się wody dodajemy kaszę.
Kaszę gotujemy na średnim ogniu do momentu zagotowania się wody, potem zmniejszamy na minimalny ogień i przykrywamy garnek.
Gotujemy tak kaszę jeszcze przez 10 min.
Po tym czasie kaszę odstawiamy z ognia i nie odkrywając jej zostawiamy na 10 min pod przykryciem.
Po tym czasie kaszę należy zamieszać, dodać soli do smaku i gotowe, można spożywać na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz