16 września 2015

Domowe sucharki



Czy wy też lubicie sałatkę warzywną typu ,,Cezar,, z dodatkiem smakowych sucharków ? Mi zdarza się skonsumować takie sucharki zanim dodam je do jakiejkolwiek sałatki :)
Dzisiaj zrobiłam  porcje  właśnie takich domowych sucharków, które z powodzeniem można dodać do sałatki.

Do tego celu wykorzystuje resztki pieczywa, czerstwe pieczywo najlepiej się do tego nadaje.

Na początek przygotowuje masełko smakowe

Składniki:
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku (można dodać mniej, jeśli ktoś lubi tylko delikatny posmak czosnku)
koperek (świeży drobno posiekany, bądź suszony)
sól

Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć.

Następnie smarujemy chleb przygotowanym masełkiem. Staram się mocno wetrzeć masło w pieczywo. Najlepiej z obu stron.
Gotowe pieczywo kroimy na dowolne kawałki i układamy je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ja do tego celu wykorzystuje nożyczki, jest znacznie łatwiej i sprawniej. :) 


Sucharki piekę w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, ustawiam program z termoobiegiem i piekę je przez ok 10 min. Im bardziej chrupkie sucharki tym mniej będą wchłaniały sosu z sałatki.

 
Moje gotowe sucharki

Musze je gdzieś schować przed moimi łakomczuchami, bo nie zdążę ich dodać do sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz