Zakochałam się w tych placuszkach .Są bardzo smaczne, aromatyczne i lekkostrawne. Bardzo wszystkim smakowały i na pewno często będą gościły na naszym stole.
Składniki:
1 średnia cukinia
2 małe marchewki
1/3 pora
pół cebuli
sól
pieprz
koperek
pieprz ziołowy
1 jajko
3 łyżki mąki
olej roślinny do smażenia
Z cukinii należy wydrążyć miąższ. Marchew i cukinie zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebule i por drobno posiekać. Warzywa zmieszać razem, dodać pozostałe składniki i dokładnie zamieszać łyżką.Ja dodatkowo bardzo krótko potraktowałam blenderem mieszankę, zostawiając dużą część nie zmieloną.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką niewielkie placuszki. Smażyć do zrumienienia z obu stron. Placki wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Moje placki wystąpiły w towarzystwie pomidorków i sosu czosnkowego.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz