Uwielbiam jesień, dlatego,że jest to najlepsza wymówka, żeby zrobić zupkę cebulową. Zresztą do tej zupy nie trzeba nikogo namawiać, jest po prostu przepyszna ! Wszyscy chętnie ją zjadają.
Składniki:
1,5 kg cebuli (można pomieszać rodzaje)
olej roślinny
2 łyżeczki masła
kostka bulionu warzywnego
stary ser
2 łyżki mąki (dowolnej)
gałka muszkatałowa
pieprz ziołowy
imbir w proszku
Cebulę obieram, płuczę w zimnej wodzie i kroję na kawałki. Nie musi być bardzo drobno krojona, ponieważ na koniec zupka jest ścierana na krem. W garnku nagrzewam olej z masełkiem, dodaję cebulę i smażę na małym ogniu, aż cebulka się zarumieni. Dodaję mąkę i jeszcze trochę podsmażam. Następnie zalewam cebulę bulionem warzywnym i dolewam gorącej wody, około 1 litra.Wody można dodać wedle uznania, jednak jeśli zupka ma być kremowa nie należy przesadzać.Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, cebulka lubi przywierać do dna garnka.Kiedy zupa się zagotuje odstawiam ją i zostawiam na godzinkę pod przykryciem. Po tym czasie przyprawiam. Zupę serwuję następująco : na dno miseczki sypię sucharki, zalewam zupą i posypuję startym serem.
Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz