28 września 2015

Kasza gryczana z cebulką i marchewką

Przyznajcie jak często jadacie kaszę ? Ja sama przyznam, że choć bardzo ją lubię i świadoma jestem jej cudownych wartości odżywczych, to niestety niezbyt często ją przygotowuję. Postanowiłam powrócić do zapomnianej i zaniedbanej przeze mnie kaszy i przekonać do niej resztę moich domowników. Specyficzny smak kaszy nie zawsze wszystkim smakuje.Warto jednak od czasu do czasu zastąpić zakorzenione w polskiej kuchni ziemniaczki taką właśnie kaszą. Spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałowali takiej odmiany.
Miałam w domu tylko kaszę gryczaną porcjowaną w torebeczkach jak ryż, jednak, jeśli ktoś ma kaszę luzem to jeszcze lepiej :)
Tutaj znajdziecie porady jak taką kaszę ugotować:

Jak ugotowac kaszę gryczaną ?





Składniki:
2 torebki kaszy gryczanej lub 1 szklanka kaszy gryczanej
pól cebuli
1 średnia marchewka
sól
pieprz
drobno pokrojona natka pietruszki
odrobina bazylii
czosnek granulowany
odrobina imbiru


Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Warzywa poddusić na niewielkiej ilości oleju na patelni. Kiedy cebulka się zarumieni na patelnie dodać kaszę i na małym ogniu podgrzewać razem z warzywami. Dodać przyprawy i ciągle mieszając podgrzewać przez około 10 min. 



Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz