22 września 2015

Puree z brukwi

Brukiew to warzywo, które w czasach mojego dzieciństwa często gościło w kuchni mojej mamy i babci. Pamiętam smak smacznej zupki z brukwi, gęstej od ilości warzyw i bardzo pożywnej. 
,,Karpiel, korpiel, kwacek, kwaczek - wiele nazw, a warzywo tylko jedno - brukiew. Ta bulwiasta roślina należy do rodziny kapustowatych. Uprawiana jest zarówno jako roślina pastewna, jak i warzywo. Niegdyś codzienny składnik polskiej kuchni, dziś - po latach zapomnienia - powoli wraca na nasze stoły. I dobrze, bo zdaniem ekspertów to niepozorne warzywo ma w sobie wielką moc.,, Ciekawych zapraszam do poczytania:
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Brukiew-ma-moc,wid,16338761,wiadomosc.html

Ja przygotowałam dzisiaj puree z brukwi.

 
Składniki:
1 średnia brukiew
łyżka jogurtu naturalnego
koperek
sól
pieprz
czosnek granulowany

Brukiew obrać i pokroić w dużą kostkę, ugotować w niedużej ilości wrzącej wody. Ugotowana brukiew odcedzić, dodać pozostałe składniki i ugnieść. Można przed podaniem podpiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach, będzie smaczniejsze.

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz