9 listopada 2015

Żeberka w papryce


 Szybko znikająca ze stołu wersja żeberek w paprykowym sosie. 


Składniki:
1 kg żeberek
3 różne papryki (użyłam zieloną, czerwoną, żółtą)
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 ml sosu sojowego
100 ml octu balsamicznego
pieprz, sól, majeranek, kminek,słodka papryka
koperek lub szczypiorek
łyżka jogurtu naturalnego

Żeberka umyć, pociąć na kawałki około 6 cm, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek,kminek. Żeberka ułożyć w formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 min. 
W między czasie cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. Papryki umyć i pokroić w kosteczkę, czosnek wycisnąć. Po upływie pół godziny dodać do piekących się żeberek cebulę, papryki, czosnek i zalać 200 ml wody, gorącej. Piec razem jeszcze godzinę, aż żeberka będą miękkie. Co jakiś czas mięso obracać.
Po upieczeniu zlać sos z mięsa i zaprawić jogurtem, sprawdzić czy nie trzeba doprawić. Na koniec zalać sosem mięso i posypać koperkiem lub szczypiorkiem.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz