Składniki:
6 kotletów schabowych 1 cm grubości
kartonik pomidorów w soku własnym. krojonych bez skórki (około 400 g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
50 ml sosu sojowego
50 ml octu balsamicznego
po łyżeczce płaskiej cynamonu, gałki muszkatałowej
bazylia, majeranek,słodka czerwona papryka
sól,pieprz,suszone warzywka (naturalna vegeta)
garść żurawiny suszonej
1 jabłko bez skórki, pokrojone w ćwiartki
Kotlety przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, nie ubijamy, podsmażamy z każdej strony na patelni, aż się zarumienią. Układamy mięso w naczyniu do pieczenia i odstawiamy.
W niewielkim garnku podsmażamy cebulę, będziemy robić zalewę do mięsa. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz mięsa oczywiście).Smakujemy, czy zalewa jest odpowiednio przyprawiona.Zalewę zagotowujemy i polewamy nią mięso. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.Nie przykrywamy, w połowie pieczenia obracamy mięso. Należy wybrać takie naczynie do pieczenia, żeby całe mięso było pod zalewą.
Smacznego !!!
W niewielkim garnku podsmażamy cebulę, będziemy robić zalewę do mięsa. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz mięsa oczywiście).Smakujemy, czy zalewa jest odpowiednio przyprawiona.Zalewę zagotowujemy i polewamy nią mięso. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.Nie przykrywamy, w połowie pieczenia obracamy mięso. Należy wybrać takie naczynie do pieczenia, żeby całe mięso było pod zalewą.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz