10 listopada 2015

Olej kokosowy - moja miłość

Słoiczek oleju kokosowego w moim domu to obowiązek. Nie dopuszczam do sytuacji, żeby mi go zabrakło.
Dla mnie to najlepszy kosmetyk pielęgnacyjny jaki kiedykolwiek miałam. Stosuję go jako balsam do ciała, krem do twarzy, odżywkę do włosów, składnik maseczek odżywczych i wiele innych.
Zastosowań w kuchni ma jeszcze więcej. Można na nim smażyć, piec, gotować. Znosi wysokie temperatury przez co jest uniwersalnym i moim zdaniem najlepszym olejem spośród wszystkich dostępnych na rynku.
O cudownych właściwościach i szerokim spektrum  zastosowań oleju kokosowego można znaleźć mnóstwo blogów i stron internetowych, opisujących proces produkcji, właściwości i wpływ oleju na zdrowie.

Olej kokosowy - całkowicie roślinny, pozyskiwany jest z kopry, tj. twardego miąższu kokosa, poprzez tłoczenie i rozgrzanie miąższu.
W formie stałej, w temperaturze poniżej 22 stopni, olej przyjmuje postać białego rozpuszczającego się w dłoniach masła kokosowego.
Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje oleju : rafinowany i nierafinowany.

Rafinowany
Tłoczony na zimno, tak przynajmniej pisze producent, później go podgrzewają i poddają innym zabiegom ( im intensywniejszy zapach oleju, tym niższa temperatura podczas jego produkcji). Ponad to  jest odkwaszany i specjalnie wybielany, bez zapachu i smaku kokosa.Najczęściej produkowana i najtańsza wersja, która pod względem wartości odżywczych i korzystnego wpływu na nasz organizm jest praktycznie bezwartościowa.Nie znaczy to,że jest bezużyteczny.Doskonale nadaje się także do smażenia. W odróżnieniu od nierafinowanego nie pozostawia posmaku kokosa w potrawach.

Nierafinowany (extra virgin)
Tłoczony na zimno charakteryzujący się przede wszystkim przepięknym kokosowym aromatem. Taka wersja oleju jest produkowana na znacznie mniejszą skalę i jest o wiele droższa od poprzednio opisywanej.
Doskonały środek pielęgnacyjny i niezastąpiony, wartościowy produkt leczniczy. Kosmetyki z użyciem tego oleju zyskują na swoim działaniu.Stosowany w kuchni nadaje potrawom delikatny kokosowy posmak.
Podczas zakupu należy dokładnie czytać etykiety i nie dać się naciągnąć i nie przepłacać, ponieważ jak wspomniałam wcześniej ten rodzaj oleju jest niekiedy dwukrotnie droższy od wersji rafinowanej.
                                                                                                                              


Uwaga:
- nie kupujcie oleju kokosowego w ciemnych słoikach:
z racji tego,że jest to produkt naturalny, niepasteryzowany, powinniśmy widzieć jego kolor i konsystencję. Wszelkie zmiany barwy świadczą, że olej nie jest najlepszej jakości i świeżości, np.  ciemne brązowe plamy. Olej nierafinowany może mieć lekko żółtawy kolor, co jest naturalne.Prawidłowe odcienie oleju  to od białego po delikatne odcienie żółtego.
- olej przechowujmy z zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej, z dala od światła słonecznego.
- dokładnie czytajcie etykiety
- zawsze zamykajcie szczelnie opakowanie

Zastosowanie i właściwości oleju kokosowego w :
Kosmetyka


  1. Podstawowy składnik wielu balsamów, maseczek, odżywek.
  2. Zapobiega powstawaniu starczym plamom na skórze
  3. Spowalnia proces starzenia skóry i zapobiega zmarszczkom
  4. Pomaga w walce z łupieżem
  5. Wzmacnia i odżywia cebulki włosów, zapobiega wypadaniu włosów 
  6. Stosowany jako odżywka do włosów sprawia, że stają się miękkie, lśniące i sprężyste 
  7. Posiada właściwości nawilżające skórę
  8. Idealny do demakijażu
  9. Naturalny olejek do masażu
  10. Balsam do higieny intymnej
  11. Naturalny lubrykant, nie zakłóca ekosystemu pochwy
  12. Odpowiedni do opalania 
  13. Baza do domowego antyprespirantu
Lecznicze


  1. Wspomaga leczenie egzem skórnych i podrażnień skóry wywołanych alergiami
  2. Łagodzi świądy skóry
  3. Wspomaga gojenie ran
  4. Pobudza przemianę materii i wchłanianie pokarmu
  5. Zalecany przy niedoczynności tarczycy
  6. Łagodzi dolegliwości cukrzycowe
  7. Wzmacnia wątrobę
  8. Działa przeciwbakteryjnie
  9. Przeciwdziała osteoporozie
  10. Wspomaga układ odpornościowy
  11. Dostarcza energii
  12. Redukuje niepotrzebny tłuszcz (wspomaga odchudzanie)
  13. Przyjmowany regularnie pomaga w walce z Candida
W kuchni:
  1. Zamiennik olejów roślinnych
  2. Idealny do smażenia i pieczenia
Można by się na temat zastosowań dużo rozpisywać i dopisywać z czasem nowe możliwości wykorzystania tego, moim zdaniem najlepszego oleju.

1 komentarz: