Dla mnie to najlepszy kosmetyk pielęgnacyjny jaki kiedykolwiek miałam. Stosuję go jako balsam do ciała, krem do twarzy, odżywkę do włosów, składnik maseczek odżywczych i wiele innych.
Zastosowań w kuchni ma jeszcze więcej. Można na nim smażyć, piec, gotować. Znosi wysokie temperatury przez co jest uniwersalnym i moim zdaniem najlepszym olejem spośród wszystkich dostępnych na rynku.
O cudownych właściwościach i szerokim spektrum zastosowań oleju kokosowego można znaleźć mnóstwo blogów i stron internetowych, opisujących proces produkcji, właściwości i wpływ oleju na zdrowie.
Olej kokosowy - całkowicie roślinny, pozyskiwany jest z kopry, tj. twardego miąższu kokosa, poprzez tłoczenie i rozgrzanie miąższu.
W formie stałej, w temperaturze poniżej 22 stopni, olej przyjmuje postać białego rozpuszczającego się w dłoniach masła kokosowego.
Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje oleju : rafinowany i nierafinowany.
Rafinowany
Tłoczony na zimno, tak przynajmniej pisze producent, później go podgrzewają i poddają innym zabiegom ( im intensywniejszy zapach oleju, tym niższa temperatura podczas jego produkcji). Ponad to jest odkwaszany i specjalnie wybielany, bez zapachu i smaku kokosa.Najczęściej produkowana i najtańsza wersja, która pod względem wartości odżywczych i korzystnego wpływu na nasz organizm jest praktycznie bezwartościowa.Nie znaczy to,że jest bezużyteczny.Doskonale nadaje się także do smażenia. W odróżnieniu od nierafinowanego nie pozostawia posmaku kokosa w potrawach.
Nierafinowany (extra virgin)
Tłoczony na zimno charakteryzujący się przede wszystkim przepięknym kokosowym aromatem. Taka wersja oleju jest produkowana na znacznie mniejszą skalę i jest o wiele droższa od poprzednio opisywanej.
Doskonały środek pielęgnacyjny i niezastąpiony, wartościowy produkt leczniczy. Kosmetyki z użyciem tego oleju zyskują na swoim działaniu.Stosowany w kuchni nadaje potrawom delikatny kokosowy posmak.
Podczas zakupu należy dokładnie czytać etykiety i nie dać się naciągnąć i nie przepłacać, ponieważ jak wspomniałam wcześniej ten rodzaj oleju jest niekiedy dwukrotnie droższy od wersji rafinowanej.
Uwaga:
- nie kupujcie oleju kokosowego w ciemnych słoikach:
z racji tego,że jest to produkt naturalny, niepasteryzowany, powinniśmy widzieć jego kolor i konsystencję. Wszelkie zmiany barwy świadczą, że olej nie jest najlepszej jakości i świeżości, np. ciemne brązowe plamy. Olej nierafinowany może mieć lekko żółtawy kolor, co jest naturalne.Prawidłowe odcienie oleju to od białego po delikatne odcienie żółtego.
- olej przechowujmy z zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej, z dala od światła słonecznego.
- dokładnie czytajcie etykiety
- zawsze zamykajcie szczelnie opakowanie
Zastosowanie i właściwości oleju kokosowego w :
Kosmetyka
- Podstawowy składnik wielu balsamów, maseczek, odżywek.
- Zapobiega powstawaniu starczym plamom na skórze
- Spowalnia proces starzenia skóry i zapobiega zmarszczkom
- Pomaga w walce z łupieżem
- Wzmacnia i odżywia cebulki włosów, zapobiega wypadaniu włosów
- Stosowany jako odżywka do włosów sprawia, że stają się miękkie, lśniące i sprężyste
- Posiada właściwości nawilżające skórę
- Idealny do demakijażu
- Naturalny olejek do masażu
- Balsam do higieny intymnej
- Naturalny lubrykant, nie zakłóca ekosystemu pochwy
- Odpowiedni do opalania
- Baza do domowego antyprespirantu
- Wspomaga leczenie egzem skórnych i podrażnień skóry wywołanych alergiami
- Łagodzi świądy skóry
- Wspomaga gojenie ran
- Pobudza przemianę materii i wchłanianie pokarmu
- Zalecany przy niedoczynności tarczycy
- Łagodzi dolegliwości cukrzycowe
- Wzmacnia wątrobę
- Działa przeciwbakteryjnie
- Przeciwdziała osteoporozie
- Wspomaga układ odpornościowy
- Dostarcza energii
- Redukuje niepotrzebny tłuszcz (wspomaga odchudzanie)
- Przyjmowany regularnie pomaga w walce z Candida
W kuchni:
- Zamiennik olejów roślinnych
- Idealny do smażenia i pieczenia
Można by się na temat zastosowań dużo rozpisywać i dopisywać z czasem nowe możliwości wykorzystania tego, moim zdaniem najlepszego oleju.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń