Inspiracją do wymyślania warzywnych klopsików jest moja córka, która bardzo lubi takie wynalazki. Przynajmniej raz dwa razy w miesiącu domaga się swoich ulubionych klopsików, a najlepiej kiedy za każdym razem są inne połączenia. Tym razem wykorzystałam kuskus, który cierpliwie czekał w szafie na swoją premierę :)
Składniki:
3/4 szklanki kuskus
kartonik/puszka fasolki (400 g)
pół cebuli
sól, pieprz, słodka papryka, pietruszka,curry
1 jajko
Kuskus wsypać do miski i dodać przyprawy, zalać wrzątkiem (wody wlać pół centymetra ponad kuskus), zamieszać i przykryć.Odstawić na 5 minut. Fasolkę przełożyć na sitko i opłukać.Cebulkę pokroić. Wszystkie składniki połączyć razem i zmiksować blenderem. Z masy formować kotleciki i obtoczyć w niewielkiej ilości bułki tartej. Smażyć na patelni, aż się zarumienią z obu stron.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz