28 listopada 2015

Rolada ze schabowego

Na specjalne życzenie mojego męża zrobiłam roladę ze schabowego z omletem.
Oczywiście nie tak brzmiała dokładnie jego prośba. Miałam po prostu przygotować schab inaczej niż w formie kotleta. Zaskocz mnie - to zwrot najbliższy życzeniu mojego męża. Zaskok największy to miałam chyba ja, kiedy otworzyłam lodówkę i stwierdziłam, że nie bardzo mam z czego wyczarować coś co będzie odpowiednie na tak wygórowane oczekiwania. Nie miałam też zamiaru biec do sklepu i kupować masy produktów, żeby ugotować obiad pełen udziwnień.
W pierwszym momencie moją uwagę przykuła cała wytłaczanka jajek, trzeba je wykorzystać – pomyślałam. Tak, więc powstał pomysł na upieczenie rolady z omletem.
To moja pierwsza mięsna rolada jaką robiłam samodzielnie, bez pomocy doświadczonego kucharza i nie wspierając się na żadnym przepisie. Oczywiście zanim udało mi się ją upiec, po drodze miałam kilka potknięć. No, ale finalnie udało mi się ukończyć dzieło kulinarne i teraz mogę powiedzieć, że wcale nie było to takie trudne. 
Popełniłam kilka błędów podczas przekrajania mięsa, ale w żadnym stopniu nie wpłynęło to na jakość i smak rolady - przynajmniej tak mnie zapewniał mój mąż.  Ważne, że mu smakowało.

Składniki:
1 – 1,5 kg schabowego bez kości
6 jajek
1 cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka czerwona słodka,kminek, bazylia
czosnek suszony, kurkuma, majeranek – 3 ostatnie zmieszane razem po 3 szczypty


Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem
papierowym,nacinamy i przyprawiamy (sól, pieprz, papryka,kminek,bazylia)



Cebulkę smażymy na patelni na małym ogniu. Jajka rozbijamy do miseczki i dodajemy pozostałe przyprawy. Należy dokładnie rozbełtać widelcem jajka. Kiedy cebula nabierze złotego koloru dodajemy jajka i delikatnie mieszamy je z cebula, zmniejszamy ogień i na 5 – 7 min przykrywamy patelnie, tak żeby omlet nam spulchniał. Pilnujemy, żeby się nie przypalił. Jeśli uważacie, że jest słabo usmażony z góry, możecie go delikatnie obrócić na druga stronę i podsmażyć. Ja nie musiałam tego robić z moim omletem.
Gotowy omlet wykładamy na przygotowane mięso.
Zwijamy w roladę.
Ja posypałam jeszcze omlet pokrojona w kostkę końcówką kiełbaski.
 

Delikatnie przyprawiamy z wierzchu

Owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na małą blachę.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.

Gotowe. Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz