Na specjalne życzenie mojego męża
zrobiłam roladę ze schabowego z omletem.
Oczywiście nie tak brzmiała dokładnie
jego prośba. Miałam po prostu przygotować schab inaczej niż w
formie kotleta. Zaskocz mnie - to zwrot najbliższy życzeniu mojego
męża. Zaskok największy to miałam chyba ja, kiedy otworzyłam
lodówkę i stwierdziłam, że nie bardzo mam z czego wyczarować coś
co będzie odpowiednie na tak wygórowane oczekiwania. Nie miałam
też zamiaru biec do sklepu i kupować masy produktów, żeby ugotować
obiad pełen udziwnień.
W pierwszym momencie moją uwagę
przykuła cała wytłaczanka jajek, trzeba je wykorzystać –
pomyślałam. Tak, więc powstał pomysł na upieczenie rolady z
omletem.
To moja pierwsza mięsna rolada jaką
robiłam samodzielnie, bez pomocy doświadczonego kucharza i nie
wspierając się na żadnym przepisie. Oczywiście zanim udało mi
się ją upiec, po drodze miałam kilka potknięć. No, ale finalnie
udało mi się ukończyć dzieło kulinarne i teraz mogę powiedzieć, że wcale nie było to takie trudne.
Popełniłam kilka błędów
podczas przekrajania mięsa, ale w żadnym stopniu nie wpłynęło to
na jakość i smak rolady - przynajmniej tak mnie zapewniał mój
mąż.
Ważne, że mu smakowało.
Składniki:
1 – 1,5 kg schabowego bez
kości
6 jajek
1 cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka
czerwona słodka,kminek, bazylia
czosnek suszony, kurkuma, majeranek – 3 ostatnie zmieszane razem po 3 szczypty
Mięso myjemy, osuszamy
ręcznikiem
papierowym,nacinamy i przyprawiamy (sól, pieprz, papryka,kminek,bazylia)
Cebulkę smażymy na patelni
na małym ogniu. Jajka rozbijamy do miseczki i dodajemy pozostałe
przyprawy. Należy dokładnie rozbełtać widelcem jajka. Kiedy
cebula nabierze złotego koloru dodajemy jajka i delikatnie mieszamy
je z cebula, zmniejszamy ogień i na 5 – 7 min przykrywamy
patelnie, tak żeby omlet nam spulchniał. Pilnujemy, żeby się nie
przypalił. Jeśli uważacie, że jest słabo usmażony z góry,
możecie go delikatnie obrócić na druga stronę i podsmażyć. Ja
nie musiałam tego robić z moim omletem.
Gotowy omlet wykładamy na
przygotowane mięso.
Zwijamy w roladę.
Ja posypałam jeszcze omlet pokrojona w
kostkę końcówką kiełbaski.
Delikatnie przyprawiamy z wierzchu
Owijamy ściśle folią
aluminiową i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na małą
blachę.
Pieczemy w nagrzanym do 200
stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny.
Gotowe. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz