18 listopada 2015

Kotlety ryżowe




Czy zdarza się wam, że nagotujecie za dużo ryżu i następnego dnia nie macie już ochoty go jeść ?Czy tak jak ja nie lubicie marnować  jedzenia ? Jest na to rozwiązanie.
Z nadmiaru ryżu można usmażyć kotleciki ryżowe i w ten sposób uniknąć marnowania żywności, a przy okazji wprowadzić nieco odmiany do swojej kuchni.
Mi zostało około 2 szklanek  ugotowanego ryżu i taką ilość ryżu podaję przepis.


Składniki:
ugotowany ryż około 2 szklanek
puszka groszku z marchewką
cebula
pieprz, sól ,pietruszka/koperek,curry
olej kokosowy do smażenia (możecie użyć swojego ulubionego oleju do smażenia)

Ryż i pokrojoną cebulę miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy odsączony groszek z marchewką, przyprawy i mieszamy razem. Moja masa wyszła bardzo lepka, jeśli wam to przeszkadza w lepieniu kotletów to dodajcie trochę bułki tartej lub pół szklanki zmielonych płatków owsianych.
Z masy formujemy kotlety i delikatnie obtaczamy w ulubionej sypkiej panierce (bułka tarta, mąka, zmielone płatki owsiane lub kukurydziane). Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż kotleciki lekko zbrązowieją, z obu stron. 


Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz