Czy zdarza się wam, że nagotujecie za dużo ryżu i następnego dnia nie macie już ochoty go jeść ?Czy tak jak ja nie lubicie marnować jedzenia ? Jest na to rozwiązanie.
Z nadmiaru ryżu można usmażyć kotleciki ryżowe i w ten sposób uniknąć marnowania żywności, a przy okazji wprowadzić nieco odmiany do swojej kuchni.
Mi zostało około 2 szklanek ugotowanego ryżu i taką ilość ryżu podaję przepis.
Składniki:
ugotowany ryż około 2 szklanek
puszka groszku z marchewką
cebula
pieprz, sól ,pietruszka/koperek,curry
olej kokosowy do smażenia (możecie użyć swojego ulubionego oleju do smażenia)
Ryż i pokrojoną cebulę miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy odsączony groszek z marchewką, przyprawy i mieszamy razem. Moja masa wyszła bardzo lepka, jeśli wam to przeszkadza w lepieniu kotletów to dodajcie trochę bułki tartej lub pół szklanki zmielonych płatków owsianych.
Z masy formujemy kotlety i delikatnie obtaczamy w ulubionej sypkiej panierce (bułka tarta, mąka, zmielone płatki owsiane lub kukurydziane). Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż kotleciki lekko zbrązowieją, z obu stron.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz