Jak już nie raz wspominałam moja rodzinka to straszne łasuchy. Gdybym nie kontrolowała sytuacji to słodkości jedliby od rana po wieczór. Czasami trudno mi jest ich upilnować, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest robienie słodyczy samemu. Dzięki temu mam pewność, że nie pochłaniają niezdrowych ilości cukru i innych niepożądanych składników.
Kiedyś myślałam, że nie ma czegoś takiego jak zdrowe słodycze, które nie szkodzą naszemu organizmowi, a jednak ..... Oczywiście brak umiaru w jedzeniu wszystkiego wiąże się z przykrymi konsekwencjami dla naszego ciała, nawet tych najzdrowszych rzeczy,dlatego zachęcam do zachowania umiaru i zdrowego rozsądku podczas spożywania posiłków.
Składniki:
2,5 szklanki płatków owsianych
2 jajka
2 łyżki czubate oleju kokosowego
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
W blenderze zmielić płatki owsiane, powstanie wam domowa mąka owsiana, którą przesypujemy do słoika lub miski. Blender płuczemy po mieleniu płatków i wrzucamy do niego olej, jajka i miód.Miksujemy minutę.
Otrzymaną masę przelewamy do miski, dodajemy mąkę owsianą ,sodę i mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm i palcami ugniatamy kulki formując ciasteczka. Moczenie rąk w wodzie ułatwia formowanie ciasteczek.
Pieczemy przez około 20 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, nie włączamy termoobiegu.
Ja do połowy masy dodałam łyżeczkę kakao, można też dodać ulubione bakalie lub jeśli ktoś lubi po upieczeniu ciasteczka można moczyć do połowy w roztopionej gorzkiej czekoladzie.
Można i tak :)
Szybka polewa czekoladowa:łyżka miodu
łyżka oleju kokosowego
łyżka kakao
W małym rondelku na niewielkim ogniu podgrzewać składniki do całkowitego połączenia ciągle mieszając. Polewać ciasteczka ciepłą polewą za pomocą łyżki lub moczyć ciasteczka w polewie.
Wstawić do lodówki na pół godziny do ostygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz