4 grudnia 2015

Ryż z patelni


Składniki
szklanka ryżu
marchew
pół pora
łyżka oleju kokosowego
pieprz,sól,curry,imbir,czosnek suszony,pietruszka suszona
szklanka wody



Marchew myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach, por kroimy w piórka.
Na rozgrzaną patelnie nakładamy łyżkę oleju kokosowego,kiedy olej się roztopi, wsypujemy ryż i prażymy go ciągle mieszając. Ryż powinien nabrać delikatnego złotego koloru, wtedy zmniejszamy ogień i dodajemy bardzo ostrożnie wodę. Uważajcie wykonując tą czynność, żeby się nie poparzyć. Patelnię zakrywamy i na małym ogniu gotujemy ryż do miękkości. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie przywiera do patelni, dolewamy wody, żeby nie był suchy i mieszamy.
Do miękkiego już ryżu dodajemy przyprawy i warzywa, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. 
Zanim to zrobimy upewniamy się,że nie ma nadmiaru wody.Trzymamy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.


Ryż można zalać bulionem warzywnym zamiast czystej wody, jeśli ktoś lubi.


 
Czasami dodaję do ryżu tylko groszek z marchewką z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz