Składniki
szklanka ryżu
marchew
pół pora
łyżka oleju kokosowego
pieprz,sól,curry,imbir,czosnek suszony,pietruszka suszona
szklanka wody
Marchew myjemy i trzemy na
tarce na dużych oczkach, por kroimy w piórka.
Na rozgrzaną patelnie
nakładamy łyżkę oleju kokosowego,kiedy olej się roztopi,
wsypujemy ryż i prażymy go ciągle mieszając. Ryż powinien nabrać
delikatnego złotego koloru, wtedy zmniejszamy ogień i dodajemy
bardzo ostrożnie wodę. Uważajcie wykonując tą czynność, żeby
się nie poparzyć. Patelnię zakrywamy i na małym ogniu gotujemy
ryż do miękkości. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie przywiera
do patelni, dolewamy wody, żeby nie był suchy i mieszamy.
Do miękkiego już ryżu
dodajemy przyprawy i warzywa, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z
ognia.
Ryż można zalać bulionem
warzywnym zamiast czystej wody, jeśli ktoś lubi.

Czasami dodaję do ryżu tylko groszek z marchewką z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz