5 grudnia 2015

Pierś z kurczaka po indyjsku

Moja pierwsza próba ugotowania potrawy pochodzącej z kuchni idnyjskiej.

Składniki
pierś z kurczaka
przyprawy po łyżeczce - garam masala, curry, imbir, słodka papryka, ostra papryka
3 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
sok z połowy cytryny
łyżeczka ostrej musztardy
łyżka ostrej musztardy
250 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
pól bardzo drobno pociętej cebuli
sól i pieprz

Mięso myjemy, suszymy, oczyszczamy ewentualnego tłuszczu, odkrajamy małe polędwiczki i przekrajamy pierś na pół. Nacinamy filety z piersi na górze trzy razy, nacieramy lekko solą i pieprzem i odkładamy. 
Pozostałe składniki mieszamy razem w misce, robimy marynatę, wkładamy do niej mięso i dokładnie obtaczamy. Filety zostawiamy namoczone w marynacie na co najmniej 2 godziny w lodówce. 
Smażymy na rozgrzanej patelni, na małym ogniu pod przykryciem z obu stron. Filety smażymy razem z nadmiarem marynaty, co jakiś czas sprawdzamy czy filet jest mocno podsmażony z jednej strony, jeśli tak, przekładamy go i smażymy dalej z drugiej strony, również pod przykryciem.
Zanim zakończymy smażenie natnijmy jedną z nich i upewnijmy się, że nie jest surowa w środku.
Gotową pierś podajemy polaną sosem powstałym podczas smażenia. 
Smacznego !!!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz