Składniki
na pulpety
500 g / 700 g mielonego
1 jajko
bułka, najlepiej czerstwa
łyżeczka ostrej musztardy
jeśli macie polecam dodać także łyżeczkę czerwonego pesto
sól,pieprz,papryka słodka,majeranek,
czosnek suszony,zioła prowansalskie
drobno posiekana cebula
na sos
2 puszki lub 2 kartoniki pomidorów krojonych,bez skórki
duża cebula
2 ząbki czosnku,rozgniecione
kostka warzywna, pieprz,
chilli, curry po szczypcie
Bułkę moczymy w mleku, kiedy cała nasiąknie lekko odciskamy, żeby pozbyć się nadmiaru mleka i dodajemy ją do mięsa, razem z pozostałymi składnikami na pulpety.Mieszamy wszystko razem i formujemy z masy niewielkie pulpety.
Pulpety podsmażymy krótko na dużym ogniu, uważając, żeby ich nie przypalić. Podsmażone zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Na oleju po smażeniu mięsa, ja oczywiście używam kokosowego oleju, smażymy cebulę na sos, na średnim ogniu. Kiedy cebula zmieni kolor na złoty, dodajemy pozostałe składniki na sos i mieszamy.
Następnie układamy w sosie nasze podsmażone wcześniej pulpety i ustawiamy minimalny ogień. Przykrywamy patelnie i gotujemy pulpety w sosie przez 30/40 minut. Co jakiś czas sprawdzamy czy sos nie jest zbyt gęsty i w razie potrzeby dodajemy wody. Po określonym czasie sprawdzamy na przykładzie jednego pulpeta czy nie jest surowy w środku, jeśli jest gotowy, zdejmujemy danie z ognia.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz